Využití obilovin pro výrobu bioplynu - Fencl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
V dnešní době je velice aktuální téma obnovitelné zdroje, mezi které mimo jiné patří i výroba bioplynu v zemědělských bioplynových stanicích. Jedny z hlavních vstupních surovin pro výrobu bioplynu jsou obiloviny. Na které se právě v této práci zaměříme. Využívání obilovin k energetickým účelům, má za následek, snižování stavu neobnovitelných zdrojů v přírodě. Cílem této bakalářské práce je shrnutí poznatků o možnostech využití obilovin pro výrobu bioplynu a porovnání obilovin I. a II. skupiny. Charakterizovat bioplyn jako takový a s ním spojenou bioplynovou stanici, v této bakalářské práci je to BPS v podniku ZS Kozojedy, a.s. Obiloviny se rozdělují do dvou skupin a pro výrobu bioplynu lze využít obě dvě skupiny. Bakalářská práce je především zaměřená na dvě hlavní plodiny, které jsou v dnešní době pro výrobu bioplynu velmi důležité. Mezi tyto dvě plodiny uvedené v práci patří. Za prvé kukuřice setá, která má celosvětově největší zastoupení v plodinách, jež se pěstují především k silážování. Za druhé je tu žito seté, které patří spíše k novým plodinám, jež se silážují.
The use of cereals for biogas production
Keywords: bioplyn; biomasa; kuřice setá; žito seté; siláž; obiloviny; bioplynová stanice; biogas; biomass; maize; rye; silage; cereals; biogas station