Zahraniční vztahy z hlediska plátce daně z přidané hodnoty - Poborská, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
V souladu se vstupem do Evropské unie musela Česká republika jako členský stát přizpůsobit svůj daňový systém principům stanoveným právní úpravou Evropských společenství. Jednou z oblastí, které se tato změna dotkla je režim daně z přidané hodnoty uplatňovaný u obchodů uskutečňovaných uvnitř společného trhu EU i mimo tento trh. Cílem mé bakalářské práce je aplikace základních pravidel pro pohyb zboží a poskytování služeb v rámci Evropské unie a v obchodním styku se zahraničními osobami ze třetích zemí na příkladu konkrétního podniku. Práce popisuje základní pravidla pro pohyb zboží v rámci Evropské unie a v obchodním styku se zahraničními osobami ze třetích zemí. Teoretická část obsahuje v každé kapitole řešení a příklady aplikace zákona o dani z přidané hodnoty a souvisejících předpisů.
Foreign Relations in light of payer VAT
Keywords: Evropská unie; účtování daně z přidané hodnoty; Šestá směrnice; DPH - daň z přidané hodnoty; systém VIES; EU {--} The European Union; Charge VAT; Sixth VAT Directive: uniform basis of assessment; VAT {--} Value - added tax; VIES - VAT Information Exchange Systém