Zdravotní problematika ryb chovaných v recirkulačních akvakulturních systémech (RAS) v ČR – přehled - Kolářová, Jitka; Policar, Tomáš (Profi Press s.r.o., 2019)
Podmínkou úspěšného intenzivního chovu ryb v recirkulačním akvakulturním systému (RAS) je vytvoření optimálních životních podmínek pro chovaný druh a věkovou kategorii ryb. Prioritou je zajištění požadované kvality vody (teplota, obsah rozpuštěného kyslíku, pH, obsah produktů dusíkatého metabolismu ryb a minimalizace nerozpuštěných látek, jako jsou výkaly a zbytky předkládaného krmiva aj.), její pravidelný monitoring a operativní schopnost obsluhy napravit aktuální výkyvy kvality vody od daných optimálních hodnot. Velmi důležitý je výběr kvalitních krmných směsí odpovídající chovanému druhu a věkové kategorii ryb. Nedílnou součástí technologických postupů je pravidelný monitoring zdravotního stavu ryb a preventivní opatření (dotace látek posilujících imunitu ryb či realizace preventivních koupelí). Nejčastěji jsou v RAS diagnostikovány otravy či poškození ryb následkem nevhodných parametrů fyzikálně-chemických vlastností vody, onemocnění alimentárního původu a bakteriální či parazitární infekce. Léčebná opatření jsou v RAS omezená z důvodu přítomnosti a činnosti nitrifikačních bakterií v biologickém filtru.
Health issues of fish kept in recirculation aquaculture systems (RAS) in the Czech Republic – a review
Keywords: RAS; onemocnění alimentárního původu; bakteriální infekce; parazitární infekce; RAS; diseases of alimentary origin; bacterial infection; parasitic infection