M-Centrum pro mladou rodinu České Budějovice. Aktivity a aktuální problémy. - Dřevojanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na M-Centrum pro mladou rodinu České Budějovice, na její nabízené aktivity a aktuální problémy. Teoretická část popisuje problémy současných mladých rodin v České republice. Dále představuje organizaci M-Centrum pro mladou rodinu, popisuje činnost centra, nabízející aktivity a nejúspěšnější projekty, které byly realizovány. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum s využitím techniky strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. Výzkum byl proveden se sedmi respondenty zaměstnanci M-Centra pro mladou rodinu a zaměstnanci jiných organizací a institucí pomáhající mladým rodinám. Cílem bakalářské práce je prezentovat nejdůležitější problémy vyskytující se v životě současných mladých rodin a ukázat, jak při jejich překonávání může pomoci M-Centrum pro mladou rodinu České Budějovice; současně zjistit těžkosti a obtíže, které Centru brání v rozvíjení aktivit, a navrhnout některá optimalizační doporučení. K naplnění těchto cílů byly stanoveny následující výzkumné otázky. První výzkumná otázka zní, které problémy v činnosti M-Centra pro mladou rodinu České Budějovice považují zainteresovaní odborníci za nejzávažnější. Druhá výzkumná otázka zjišťuje, jaká řešení aktuálních problémů respondenti navrhují. Z dosažených výsledků vyplývá, že za nejzávažnější problémy v činnosti M-Centra považují zainteresovaní odborníci především finance, nedostatek pracovníků a malý zájem o nabízené služby. Na tomto základě respondenti navrhli některá řešení aktuálních problémů (samofinancování, spolupráce NNO, kvalitní fundraiser, dobrovolnictví).
M-Centre for a Young Family České Budějovice. Aktivities and Actual Problems.
Keywords: rodina; mladé rodiny; mateřské centrum; partnerství; manželství; rodičovství; děti; family; youngfamilies; maternity centre; partnership; marriage; parenthood; children