Vliv technologie kompostování na kvalitu kompostu - Plucek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá tím, jaký vliv technologie kompostování, má za následek kvalitu kompostu. Cílem bylo provést stanovení kationtové výměnné sorpční kapacity metodou podle Sandhoffa a vytvořit návrh optimální technologie kompostování. Je zde možné najít správné parametry pro vytvoření správných podmínek kompostovacího procesu. Vzorky byly odebrány ze tří vybraných provozů, a sice z kompostárny Fertia s.r.o., kompostárna Petrůvky, ESKO T s.r.o. Třebíč, a z kompostárny Dubinka AGRO 2000. Nadále jsou v práci popsány vlastnosti kompostu, podmínky správného kompostování a technologie kompostování. K objektivnímu posouzení kvality kompostů, se využilo metody stanovení iontovýměnné kapacity dle Sandhoffa
Influence of composting technology on the compost quality
Keywords: kompost; kationtová výměnná kapacita; kompostování; kompostovací technologie; compost; (CEC) cation exchange capacity; composting; composting technologies