Etická dilemata procesu transformace pobytového zařízení sociální péče - Horn, Roman (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá etickými dilematy, která autor identifikoval během procesu transformace pobytového zařízení sociální péče. Cílem práce je identifikovaná dilemata teoreticky popsat a následně i naznačit postup jejich řešení. Cílem stěžejní části práce, kde je vybrané dilema rozebráno za pomoci dvou etických teorií, je poukázat na způsob, jak mohou tyto teorie pomoci při řešení etických dilemat. Práce je členěna na pět částí, přičemž první vymezuje pojmy, proces transformace a specifika cílové skupiny osob s mentálním postižením. Ve druhé části je zdůrazněna role sociálního pracovníka při řešení etických dilemat, dále se autor obecně věnuje etickým problémům a dilematům z několika úhlů pohledu a zabývá se otázkou odpovědnosti sociálního pracovníka za eticky podložené rozhodování i ve specifické situaci transformace. Ve třetí části jsou popsána konkrétní etická dilemata, která byla identifikována v průběhu procesu transformace, včetně naznačení možných řešení. Ve čtvrté části je jedno vybrané etické dilema rozebráno za pomoci dvou etických teorií, deontologie a konsekvencialismu. V závěrečné páté části, diskusi, je zamyšlení nad přínosem a reálnými možnostmi využití etických teorií v praxi sociální práce a jejich smysluplnému propojení.
Ethical dilemmas process of transformation of residential social care facility
Keywords: Sociální práce; transformace; mentální postižení; etika; profesní etika; etické dilema; etické teorie; deontologie; konsekvencialismus; utilitarismus.; Social work; transformation; mental disability; ethic; professional ethics; ethical dilemma; ethic theories; deontology; consequentialism; utilitarianism.