Ošetřovatelská péče o ženu s hrozícím předčasným porodem - Jedličková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstract Předčasný porod je stále v českém zdravotnictví závažným problémem, kolísajícím mezi 5-6 %. Jeho důsledek má dopad nejen zdravotní, ale i rodinný, sociální a ekonomický. Zdravá matka a fyziologický porod novorozence jsou základním cílem perinatální medicíny a veškeré perinatální péče. Podle literatury jsou nejčastějšími příčinami komplikace v průběhu těhotenství, epidemiologické, iatrogenní a závažné zdravotní faktory matky. A přesto, že známe nejčastější příčiny předčasných porodů, o ošetřovatelské péči o ženy s touto problematikou se dostatečně nehovoří. Snaha této práce je přiblížit ji. Téma bakalářské práce je zpracováno na základě kvalitativního šetření pomocí nestandardizovaného rozhovoru a pěti kasuistik, které byly zpracované pomocí funkčního modelu M.Gordonové. Vše probíhalo na oddělení rizikového těhotenství v ON Příbram. Výzkumným vzorkem bylo 5 těhotných žen v různém týdnu těhotenství, kterých se problematika hrozícího předčasného porodu přímo týkala. Výsledky kvalitativního šetření byly porovnány se sestavenou statistikou předčasných porodů v ON Příbram. Vše probíhalo sběrem dat z porodních knih z let 1985 - 1988 a 2005- 2008. Dle statistiky ON Příbram z let 1985 - 1988 a 2005- 2008, byla zjištěna klesající prevalence předčasných porodů. Z výsledků šetření vyplývá, že 80 % dotazovaných udává dostatečnou informovanost během prenatální péče a 20 % žádnou. Dále pak 100 % respondentek udává dostatečnou informovanost o hrozícím předčasném porodu během hospitalizace. U 100 % respondentek s touto problematikou, je největším problémem, obava o nenarozené dítě. Žádné nedostatky v ošetřovatelské péči neshledávají dotazované respondentky v 80 % a ve 20 % vidí nedostatky v nejednotnosti informací od lékařů a v jejich časté obměně. Na základě výzkumného šetření je možné stanovit hypotézy : Klientky navštěvující prenatální péči a jsou-li hospitalizované v ON Příbram mají dostatečné informace o hrozícím předčasném porodu . Největším problémem u hospitalizovaných žen, s hrozícím předčasným porodem, je obava o nenarozené dítě. Respondentky neshledávají žádné nedostatky v ošetřovatelské péči , vykonávané porodními asistentkami. Výsledky výzkumného šetření jsou určené pro současné a budoucí ošetřovatelské týmy věnující se této problematice a mohou být pomůckou ke zkvalitnění ošetřovatelské péče o ženy s hrozícím předčasným porodem
Nursing care of the woman with the threat of premature birth
Keywords: Informovanost Obavy; ošetřovatelská péče; prevalence; předčasný porod; impending premature labour; charge nursing of; apprehension; prevalence; qualitative research