Analýza výdajů obcí ve vztahu k prioritám regionálního rozvoje - Hlasová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce je analyzovat výdaje obcí v jihočeském regionu z hlediska jejich vazby na priority rozvoje regionu. Významná je analýza výdajů podle jejich struktury a dynamiky a podle jejich funkčního a druhového členění. Práce je také zaměřena na zmapování faktorů, které ovlivňují strukturu a dynamiku výdajů obcí. Práce je zaměřena na obce Jihočeského kraje, který je vymezený územím sedmi okresů: České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Rozloha Jihočeského kraje je 10 056 km2, což je 12,8% rozlohy České republiky. V Jihočeském kraji je 623 obcí, z nichž 43 obcí má status města. Celkový počet obyvatel je 627 766. Hustota osídlení je 62 obyvatel na km2, která je nejnižší v České republice. Výdaje obcí mají stálý a téměř plynulý trend růstu. Souvisí to nejenom s růstem cen surovin a energií, ale také se stálým narůstáním cenové hladiny prací a služeb, které obce musí ze svých rozpočtů zabezpečovat. Rostoucí výdaje však bezesporu výrazně ovlivňuje také rozsah úkolů, které zákon obcím postupně svěřuje, až již v samostatné, zejména však přenesené působnosti při výkonu státní správy.
Analysis of Expenditures of Municipalities in Relation to Priorities of Regional Development
Keywords: regionální rozvoj; Strategie regionálního rozvoje ČR; Akční plán Jihočeského kraje; struktura a dynamika výdajů obcí; faktory ovlivňují výdaje obcí; Regional development; Municipal outlays; Structure and dynamics of outlays; South Bohemia region