Zdravotní benefity UV-A a UV-B záření v soláriu pro lidský organismus - Minářová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá účinky ultrafialového záření pro lidský organismus, konkrétně zářením ze solárií. V teoretické části se zabývám historií solárií, účinky jednotlivých záření z nich pro člověka, jaké jsou jejich výhody a nevýhody. To souvisí s lidskou kůží, proto i o té jsou zde informace. Na teoretickou část navazuje část praktická, pro kterou jsem vytvořila anketu vlastní konstrukce. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké mají zákazníci solárií povědomí o dopadech UV záření pro jejich organismus, za jakým účelem solární studia navštěvují a zda více muži nebo ženy. Výsledky jsem zpracovala z anket vyplněných přímo od zákazníků solárního studia Ergoline. Z výsledků bylo například zjištěno, že z celkového počtu 60 respondentů celých 58%, tedy 35 dotázaných po umělém opalování pociťuje zlepšení po psychické stránce a 42% z nich převážně solárium navštěvuje z estetických důvodů.
Health benefits of UV-A and UV-B radiation in solarium for humans´organism
Keywords: solárium; UVA záření; UVB záření; lidský organismus; kůže; solarium; UVA radiation; UVB radiation; humans' organism; skin