Inovativní edukační materiály ve výuce literární výchovy na 2. stupni ZŠ - Klůsová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá výukou literární výchovy. V teoretické části mapuje spektrum edukačních podkladů pro tuto výuku na druhém stupni základních škol. V práci jsou také porovnány hlavní didaktické aspekty v 70. a 80. letech 20. století a proměn po roce 1989 do doby současné. V těchto obdobích jsou podrobně analyzovány čítanky a užívané metody. Rovněž je diskutována otázka povinné četby. V rámci praktické části byla vytvořena sada dvaceti didakticky zpracovaných pracovních listů pro moderně pojatou výuku literární výchovy na druhém stupni základní školy (pro každý ročník pět pracovních listů). Tyto listy jsou vypracovány v souladu s osvědčenými, ale i inovativními metodami pro práci s textem. Jejich cílem je rozvíjet čtenářskou gramotnost a komunikační kompetenci v souladu s požadavky na vzdělávání uvedenými v RVP pro základní vzdělávání. Nabízejí tak vyučujícím literární výchovy inspirační a prakticky využitelný zdroj. Použitelnost většiny pracovních listů pro výuku literární výchovy byla rovněž ověřena v praxi.
Inovative educational materials in teaching literature at secondary scholl