Rozvoj výtvarné tvořivosti dětí v rámci PVČ - mladší školní věk - Pletková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na rozvoj tvořivosti dětí mladšího školního věku v rámci pedagogiky volného času. Práce je rozdělena na dvě části a to teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny jednotlivé pojmy týkající se tvořivosti, dále různé pohledy na tvořivost, bariéry tvořivosti, jejich překonávání a také vztahu rodiny a tvořivého dítěte. V praktické části je práce zaměřena na tvorbu a uskutečnění projektu, který vytváří osnovy pro vzorové hodiny dětí mladšího školního věku. V projektu je sledována myšlenka vícestupňové struktury práce s dětmi v navazujících cyklech. Projekt je uskutečňován v pěti postupně na sebe navazujících krocích tak, aby byly využity všechny možnosti daného zařízení a stupňován důraz na postup v tvorbě dětí.
Developement to Art Activity of Children of Younger School Age in the Pedagogy of Leisure Time
Keywords: aktivity; pedagogika volného času; tvořivost; rozvoj tvořivosti; bariéry v tvořivosti; mladší školní věk; tvořivé myšlení; tvořivé dítě; leisure time activities; leisure time education; creativity; creativity development; creativity barriers; younger school age; creative thinking; creative child