Postupy k omezení daňových úniků u daně z přidané hodnoty - Čížek, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje daňovým podvodům v oblasti DPH. První část osahuje především vymezení pojmu DPH podle aktuálního zákona o DPH a také harmonizaci této daně v Evropské Unii. Další kapitola je zaměřená na správu DPH a jednotlivé složky, které se podílejí na správě daní a také povinnosti, které musí být dodrženy. Stěžejní část práce je věnována daňovým únikům, které jsou nejčastěji praktikovány v praxi v ČR. Nejrozsáhlejším daňovým podvodem, jsou karuselové podvody, které jsou vysvětleny a popsány pomocí schémat v samostatné kapitole. Na problematiku popsanou v teoretické části navazuje praktická část týkající se prostředků, které zabraňují daňovým podvodům a tyto prostředky jsou jednotlivě rozebrány. V další části diplomové práce je analyzován vývoj inkasa DPH ve státním rozpočtu a také vývoj DPH v souvislosti s vývojem HDP. Následně je analyzován vývoj DPH v souvislosti se změnami výše daňových sazeb, se zavedením postupů k efektivnějšímu výběru daně z přidané hodnoty a uplatněním různých opatření proti daňovým podvodům. Analýzy jsou následovány možnými postupy a připomínkami, které by mohly vést k dalšímu omezení trestné činnosti subjektů v oblasti této daně.
The procedures for the reduction of tax evasion in the field of value added tax
Keywords: daň z přidané hodnoty; daňový podvod; státní rozpočet; karuselové podvody; value added tax; tax fraud; the federal budget; carousel fraud