Projevy agresivity a prosociálního chování dětí v mateřské škole - Dlouhá, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá projevy agresivního a prosociálního chování dětí v mateřské škole. První část uvádí základní teoretická východiska dané problematiky. Vymezuje důležité pojmy jako agrese, agresivita, prosociálnost, seznamuje s jejich druhy, projevy a příčinami. Vysvětluje jejich vývoj v souvislosti s vývojovými etapami předškolního věku. Dále se zaměřuje na doložení významu prosociálního chování a na jeho zakotvenosti v předškolní výchově. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum, jehož cílem bylo popsat a analyzovat situace, ve kterých se u dětí projevovalo agresivní nebo prosociální chování. Ke zjištění potřebných informací byla použita metoda zúčastněného pozorování.
Manifestation of Aggression and of social desirable Behavior in Kindergarten
Keywords: Klíčová slova: agrese; agresivita; prosociální chování; empatie; předškolní výchova; Key words: aggression; aggressiveness; prosocial behaviour; empathy; pre-school education