Využití manuálních lymfodrenáží jako metody fyzikální dekongestivní terapie v regenerační a terapeutické praxi - Opatrná, Alice (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá využitím techniky manuální lymfodrenáže a ověřením jejího vlivu v terapeutické, regenerační i kosmetické praxi. Jedná se o techniku velmi populární mezi laickou i odbornou veřejností. V regenerační praxi se využívá zejména při léčbě celulitidy a v léčebné praxi při léčbě velkého množství otoků, zejména však při léčbě lymfedémů. V úvodu teoretické části je práce zaměřena na historii této techniky ve světě i u nás, zdůrazňuje důležitost odborných znalostí anatomie lymfatického systému, fyziologie a patofyziologie, indikací a kontraindikací a zejména se věnuje podrobnému seznámení s touto hmatovou manuální technikou. Praktická část práce ověřuje působení techniky manuální lymfodrenáže v praxi a srovnává vstupní a výstupní data sledovaného souboru. Výsledky praktického šetření pak potvrzují efektivnost metody v terapeutické i regenerační praxi.
Improvement of manual lymph draining like method physical therapy in regeneration and therapeutic profession
Keywords: manuální lymfodrenáž; lymfatický systém; lymfatické otoky; celulitida; lymfedém; komprese; přístrojová drenáž; manual lymph drainage; lymphatic system; swollen lymph; cellulite; lymphedem; compression; machine drainage.