Působení stresu ve výkonnostní gymnastice žen - Makovcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou působení stresu na sportovní výkon. Nejprve komplexně představuje pojmy a teoretické základy, které jsou k tématu práce relevantní. Zejména se věnuje psychologickým aspektům sportovního výkonu a sportovní motivace. Stěžejními tématy jsou projevy stresového působení, vliv na jeho intenzitu a předpoklady k odolnosti vůči stresu včetně jejich negativních dopadů. V neposlední řadě pojednává o tématu prevence stresu, zdůrazňuje důležitost duševní hygieny a významu sportu v kvalitě života. Práce za účelem propojení získaných poznatků s praxí využívá metody dotazníkového šetření, který byl vyplněn ve spolupráci s respondenty z vybrané skupiny gymnastek. Vychází z vědeckých otázek a cílem práce je jejich zodpovězení na základě vyhodnocení získaných odpovědí od respondentů v přípravném a závodním období.
Effect of stress in Women's Artistic Gymnastics
Keywords: gymnastika; stres; projev stresu; vliv; prevence; duševní hygiena; kvalita života; gymnastics; stress; stress symptoms; influence; prevention; mental hygiene; human life quality