Potřeby a motivace seniorů k udržení kvality života - Hlaváčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá potřebami a motivace seniorů k udržení kvality života. Teoretická část je zaměřena především na změny, které nastávají během stáří. Práce se opírá i o problematiku komunikace se starými lidmi. Dále popisuje i některé pohybové i psychické aktivity, které jsou seniory využívány. Práce je také zaměřena na potřeby a motivace seniorů. Praktická část charakterizuje, jak senioři nejčastěji tráví svůj volný čas - jakým způsobem a zda mají vhodné příležitosti v prostředí, ve kterém žijí. Díky průzkumu bylo zjištěno, že většina seniorů tráví volný čas aktivně, i když jejich činnosti jsou omezené jejich zdravotním stavem. I přesto se snaží dělat vše proto, aby byli ve společnosti (buď rodiny nebo známých). Prostředí ve kterém žijí, jim zcela poskytuje příležitosti, které jsou pro ně podstatné. Nikdo z nich není nijak omezen a může si dělat co uzná za vhodné. A na otázku, zda nastávají v jejich životě situace, kdy ''nemají co dělat'', bylo zjištěno a potvrzeno, že jsou neustále v nějaké činnosti (jak fyzické, tak psychické), aby nezlenivěli.
Needs and Motivation of the Elderly to Maintain the Quality of Life
Keywords: období stáří / změny ve stáří / účelná komunikace / aktivity pro seniory / motivace / hodnoty / potřeby; period of old age / changes in old age / efficient communication / activities for seniors / motivation / values / needs