Výroba biopaliv v České republice a na Slovensku - Bagová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je zhodnocení výroby biopaliv z hlediska využívání surovin, porovnání obsahu přijaté legislativy z oblasti biopaliv a její efektivity uplatnění v České republice a na Slovensku. V rámci dosažení stanoveného cíle je práce rozdělena do dvou částí. První část je teoretický základ, kde je popsáno právo Evropské unie a právní základ biopaliv v evropské legislativě. Poté je obecná charakteristika biopaliv a jejich výroba. Praktická část je komparace České republiky a Slovenska v schopnosti dosahování závazných cílů a opatřeních v oblasti dopravy, která vyplývají z přijatých směrnic Evropské unie členskými státy; jak a jestli vůbec jsou státy těchto závazných cílů schopny dosáhnout, jaké nástroje k tomu využívají. Pokud státy nebudou schopny přijatých závazných cílů dosáhnout, jaký postih jim hrozí za jejich nesplnění.
Production of Biofuels in the Czech Republic and Slovakia
Keywords: Evropská unie; Česká republika; Slovenská republika; biopaliva; energie z obnovitelných zdrojů; směrnice; European union; Czech Republic; Slovak Republic; Biofuels; energy from renewable sources; directive of European Commission.