Ekologie hlístic rodu Phasmarhabditis a možnosti jejich využití v ochraně rostlin - Holley, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlístice rodu Phasmarhabditis jsou celosvětově rozšíření paraziti měkkýšů, z nichž jeden druh, P. hermaphrodita, byl formulován jako biologický přípravek proti škodlivým měkkýšům. Předkládaná práce je zaměřená na vyhodnocení několika základních ekologických charakteristik tří nově popsaných druhů rodu Phasmarhabditis (P. bohemica, P. bonaquaense a P. apuliae) v polyxenických a monoxenických kulturách. Pro monoxenické kultury byly vybrány tři bakteriální izoláty, Pseudomonas sp., Acinetobacter sp. a Flavobacterium sp. V rámci pokusů byla hodnocena schopnost růstu testovaných hlístic na různých přírodních substrátech (kompost, výkaly slimáčků rodu Deroceras, homogenizovaní slimáčci, homogenizovaná housenka zavíječe voskového (Galleria mellonella) a homogenizovaná prasečí ledvina) a vliv těchto substrátů na kvalitu produkovaného potomstva a rychlost vývoje. Následně byl hodnocen růst hlístic v pevném a tekutém médiu. Poslední experiment byl zaměřen na testování vlivu polyxenických a monoxenických kultur hlístic na mortalitu a příjem potravy slimáčka síťkovaného (Dereoceras reticulatum) a páskovky keřové (Cepaea hortensis). Z výsledků vyplývá, že všechny testované hlístice jsou letální fakultativní paraziti slimáčků, schopní růstu na širokém spektru organických substrátů a bakterií, jejichž vliv se projevuje spíše v produkci potomstva, zatímco kvalitativní ukazatele invazních larev zůstávají více méně nedotčené.
Ecology of Phasmarhabditis nematodes and their use in biological pest control
Keywords: Phasmarhabditis; Phasmarhabditis hermaphrodita; Nemaslug; molusko-parazitické hlístice; Deroceras reticulatum; Moraxella osloensis; biologická ochrana rostlin.; Phasmarhabditis; Phasmarhabditis hermaphrodita; Nemaslug; mollusc - parasitic nematode; Deroceras reticulatum; Moraxella osloensis; biological control.