Životní cíle matek s dětmi v azylovém domě. - Skalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
V bakalářské práci jsem se na základě kvalitativního výzkumu, jenž byl proveden metodou dotazování a prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru, pokusila identifikovat životní cíle matek žijících se svými dětmi v azylovém domě. Zjištěná data byla dále rozdělena do několika trsů na základě seskupení různých variant odpovědí. Cílem této práce je tedy identifikovat životní cíle matek s dětmi v azylovém domě. Cílový soubor představují matky s dětmi, které jsou ubytovány v azylovém domě v Jihočeském kraji. Abychom mohli co nejlépe zjistit dané cíle, musíme nejdříve odhalit konkrétní příčiny, které vedly matky k jejich volbě. V teoretické části práce jsem se věnovala základním pojmům, které se s tématem pojí, a to rodina a její pojetí, fungující rodina, krize, stres atd. Výsledky výzkumu nám poskytují komplexní náhled na situaci žen, které v azylovém domě přebývají. Objasňují nejen konkrétní příčiny jejich nástupu do azylového domu, aktuální důvody jejich nemožnosti pracovat, ale i to, zda se snaží svou situaci nějakým způsobem řešit. Popisují rovněž hodnoty, jež informantky považují ve svém životě za nejdůležitější, a také to, jakým způsobem tyto hodnoty ovlivňují volbu jejich životních cílů. Na základě výsledků výzkumu byly zjištěny hlavní důvody nástupu dotazovaných žen do azylového domu, a to neexistující sociální síť rodiny a absence stálého partnera, který by jim v tíživé situaci mohl pomoci. Tato situace má zajisté vliv na volbu jejich životních hodnot, jež zastávají a které velmi zásadním způsobem ovlivňují jimi zvolené životní cíle. Poznatky, které bakalářská práce přináší, mohou dle mého názoru nejen pomoci sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách azylových domů lépe pochopit problematiku žen v krizových situacích, ale a i zkvalitnit průběh intervence se ženami, které do azylových domů přicházejí.
Life goals of mothers with children in a shelter house.
Keywords: rodina; ženy bez domova; azylové domy; hodnoty; životní cíle; family; homeless women; emergency shelters; values; life goals