Hannah Arendtová a její pojetí banality zla - Wernerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Předložená diplomová práce se zabývá pojetím banality zla filosofky Hannah Arendtové spolu s dalšími interpretacemi pojmu zla. Práce si klade za cíl představit toto pojetí banality zla a také Adolfa Eichmanna nacistického zločince, který měl soudní proces v Jeruzalémě, na jehož základě Arendtová vytvořila již zmínění pojem banality zla. Dále má práce za úkol představit více východisek a pozic ohledně otázky zla. V práci se také věnuji další kontroverzní myšlence spolupráce židovských elit s nacisty. V práci jsem uvedla několik pohledů na toto téma a představila i názory oponentů Arendtové. V práci se objevují jak filosofické tak sociologické a psychologické pohledy na otázku zla. Na podporu teze o banalitě zla jsem představila psychologické experimenty, které částečně potvrdily pojetí Hannah Arendtové.
Hannah Arendt and her concept banality of Evil
Keywords: Hannah Arendtová; zlo; antisemitismus; Adolf Eichmann; Soudní proces v Jeruzalémě; Karl Jaspers; Otázka viny; totalitarismus; Luciferův efekt.; Hannah Arednt; Evil; antisemitism; Adolf Eichmann; The trial in Jerusalem; Karl Jaspers; The question of guilt; totalitarism; Lucifer effect.