Analýza realitního trhu v regionu Strakonicko - Veselý, Roman (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je zpracování přehledu o stavu realitního trhu v regionu Strakonicko. Při zpracovávání daného tématu jsem si nejprve zhotovil literární rešerši, která se zabývá především vysvětlením základních pojmů týkajících se trhu s nemovitými věcmi a dále teoretickým popisem jednotlivých segmentů trhu. Dále jsem si stanovil metodiku, podle které jsem postupoval při vytváření vlastní práce. V praktické části jsem nejprve vytvořil podrobnou charakteristiku zkoumané oblasti, ve které jsem identifikoval vlastnosti celkového prostředí. Zaměřil jsem se především na nezaměstnanost, pracovní příležitosti, obyvatelstvo, infrastrukturu a další faktory, které mohou ovlivňovat ceny nemovitých věcí. Zkoumané území jsem rozdělil do tří částí podle největších měst v regionu. V každé z nich jsem sledoval ceny nemovitostí v jednotlivých segmentech. Konkrétně se jedná o trh s byty, rodinnými domy, stavebními pozemky a komerčními nemovitostmi. U jednotlivých segmentů jsem stanovil kvalitativní, stavebně technické, urbanistické a ekonomické charakteristiky zástupců. Poté jsem číselně znázornil cenové rozpětí jednotlivých skupin nemovitých věcí a provedl analýzu realitního trhu.
Analysis of a real estate market in the region of Strakonicko
Keywords: Nemovitá věc; oceňování; analýza trhu; segmenty trhu; cena; region; bytová jednotka; stavební pozemek; rodinný dům; Real estate; assessing; market analysis; market segments; price; region; flat unit; building ground; detached house