Analýza čtenářské úrovně žáků 1. - 3. ročníků se zaměřením na genetickou metodu čtení - Frčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá výukou prvopočátečního čtení se zaměřením na genetickou metodu. Je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část obsahuje přehled současně užívaných metod výuky čtení. Genetická metoda je popsána z pohledu historického i současného. Součástí práce je i přehled dostupných učebnic pro výuku této metody. Dále pojednává o základních znacích čtenářského výkonu, zjišťování čtenářské úrovně žáků pomocí diagnostických prověrek a o práci se zaostávajícími čtenáři. Výzkumná část se zabývá analýzou čtenářské úrovně žáků 1. - 3. ročníku učících se genetickou metodou. Analýza byla provedena pomocí diagnostických prověrek, které byly nahrávány a následně analyzovány na základě základních čtenářských znaků. Výzkumné šetření je zaměřeno především na chyby proti kvalitám čtení, které jsou podrobně rozepsány a vzájemně porovnávány.
Analysis of Pupils' Reading Level in 1st - 3rd Grade Focused on the Genetic Method
Keywords: genetická metoda; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; metody výuky čtení; učebnice; základní znaky čtenářského výkonu; diagnostické prověrky; zaostávající čtenáři; analýza; čtenářská úroveň; genetic method; Framework educational program for elementary education; methods of teaching reading; textbooks; basic characteristics of reading performance; diagnostic examinations; lagging readers; analysis; reading level