Obrazy hradu Svojanov v české literatuře 19. a 20. století - Urbánková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2021)
Městys Svojanov s dominantou středověkého hradu se stalo inspirací pro mnoho spisovatelů, prozaiků i básníků. První literární zmínky o Svojanově můžeme nalézt již v době národního obrození a tato literární tradice pokračuje až do současnosti. Cílem práce je zdokumentovat všechny dostupné texty, v nichž byl v průběhu 19. a 20. století rozvíjen literární obraz místa. Sledováno bude zejména, v jakých žánrech se daný obraz uplatňoval a jak se proměňoval v kontextu dobových literárních diskursů (důraz bude kladen na dominantní diskursy 19. století romantismus, parnasismus, realismus). K rešerším budou využity dostupné elektronické zdroje (katalog Caslin, databáze Retrobi, ) a výsledný text bude poskytnut správě hradu Svojanov.
The Representation of the Svojanov castle in the 19th and 20th Century Czech Literature
Keywords: literatura 19. a první poloviny 20. století; romantismus; parnasismus; realismus; hrad Svojanov; literární obraz Svojanova; literature of the 19th and the first half of the 20th century; romanticism; parnasism; realism; Svojanov Castle; a literary picture of Svojanov