Činnost integrovaného záchranného sysému při ochraně obyvatelstva před možným zavlečením vysoce nebezpečné nákazy do ČR leteckým transferem - Tousecký, Peter (Jihočeská univerzita, 2010)
V současné době rozvojem moderního turismu do všech destinací světa je riziko zavlečení vysoce nebezpečné nákazy (VNN) do České republiky (ČR) leteckým transferem více než pravděpodobné, proto nelze tuto hrozbu podcenit. Současnou Evropskou životní úrovní obyvatelstva ČR se stalo již každodenní součásti našeho života cestování do celého světa leteckým transferem, kdy čas na překonání vzdálenosti z dob minulých se díky letecké dopravě dostal na hranici několika hodin. Obyvatelé ČR se jednoznačně člení do rizikové skupiny při možném ohrožení VNN. Tato diplomová práce pojednává o biologickém agens, které označujeme podle patogenity, ohrožení personálu a možné léčby a profylaxe. Dělí se do čtyř skupin, jež vyžadují jistý stupeň zabezpečení proti nákaze a jejich šíření. Jedná se o stupně BSL - 1, BSL - 2, BSL - 3, BSL - 4. Nejzávažnější hrozbu představuje skupina BSL - 4, kdy není dostupná profylaxe a léčba. Zde můžeme zařadit různé virové hemorrhagické horečky (VHF), které jsou provázeny mohutným krvácením ze všech tkání, tyto můžou být způsobeny filoviry, arenaviry, bunyaviry a flaviviry. Konkrétní původci jsou viry Ebola, Marburg, Lassa, Junin (argentinská VHF), Machupo (bolivijská VHF), Sabia (brazilská VHF), Guanarito (venezuelská), horečka Rift Halley, Hanta virus, virus Varioly, Syndrom akutního respiračního selhání (SARS) a další. Nelze však podcenit ani hrozbu biologického agens skupiny BSL - 3, kde jednoznačně patří historii dobře známý Bacillus anthracis ve všech svých formách. Nebezpečnost VNN spojená s turismem spočívá především v inkubační době, která je většinou srovnatelná pobytu v exotické zemi, kdy turisti již při nasednutí do letadla a návratů zpět do ČR jsou VNN plně zasaženi. Přenos VNN, který se pak dále šíří v uzavřeném prostoru pro cestující letadla kapénkami, je pro nákazu ideální. Mezi problematickou oblast patří jednoznačně i chřipkový virus Pandemic 2009 (H1N1) svým pandemickým účinkem, který ukázal možné cesty identifikace nákazy a ochrany obyvatelstva ČR se všemi dopady.
The Integrated Rescue System Activity and the Protection of the Public from a Possible Importation of Highly Contagious Diseases into the Czech Republic by Air Transfer
Keywords: agens; cestování; hemorrhagické horečky; nákaza; ochrana obyvatelstva; pandemie; profylaxe; riziko; transfer; agent; tourism; hemorrhage fevers; infektion; population protection; pandemic; prophylaxis; risk; transfer