Etické a pragmatické aspekty tyflopedické praxe - Klůcová, Helena (Jihočeská univerzita, 2009)
Jako osobu se zrakovým znevýhodněním lze označit jedince, jehož poškození zraku nějakým způsobem ovlivňuje vykonávání běžných činností a zároveň mu nepostačuje běžná optická korekce. Tyflopedie / oftalmopedie je oborem speciální pedagogiky zaměřeným na výchovu, vzdělávání a rozvoj osob se zrakovým znevýhodněním. Byla prověřena všeobecná informovanost o tyxflopedii, správném přístupu a chování k osobám se zrakovým znevýhodněním a zmapován současný postoj široké veřejnosti k osobám se zrakovým znevýhodněním. Byla použita metoda dotazování (techniky sběru dat pomocí dotazníku/dotazníková metoda). Výzkum proběhl v běžném českém velkoměstě (České budějovice). Celkem byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza zněla, že informovanost veřejnosti ohledně tyflopedie a správného přístupu k osobám se zrakovým znevýhodněním je průměrná (až nedostačující). Druhá hypotéza zněla, že postoj veřejnosti k osobám se zrakovým znevýhodněním je pozitivní. Obě stanovené hypotézy byly potvrzeny.
The ethics and pragmatics aspects of tyflopedic profession
Keywords: Osoba se zdravotním znevýhodněním; zdravotní znevýhodnění; osoba se zrakovým znevýhodněním; zrakové znevýhodnění; speciální pedagogika; tyflopedie; Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých; Medically disadvantaged person; disability; a sight disadvantaged person; a sight disability; the special education; the typhlopedia; The United Blind and Weak-sighted Organization