"Cti otce svého i matku, abys dlouho živ byl na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh" (Ex 20,12) - Hnízdová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zaměřuje na prezentaci významu a smyslu IV. přikázání Desatera v dnešní době. Vychází ze starozákonního výkladu tohoto přikázání. Zabývá se důsledky společenských změn v České republice po roce 1989 ve vztahu k rodině a popisuje, jaký vliv mají tyto změny na respektování IV. přikázání Desatera.
"Honor your father and your mother, that your days may be long in the land that the Lord your God is giving you" (Exodus 20:12)
Keywords: IV. přikázání Desatera; rodina; manželství; společenské proměny; křesťanská etika; IV. Commandment; family; marriage; transformation of society; Christian ethics