Reprezentace etnických menšin v současných médiích - Rázlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem diplomové práce je analýza reprezentace muslimské menšiny v současných médiích, a zabývá se tak zejména problematikou zobrazení etnických minorit. V teoretické části je představena oblast reprezentace a její podoba a funkce ve sféře médií a žurnalistiky; současně je představen problém stereotypizace a její podoba v současných online médiích. Praktická část diplomové práce se zabývá analýzou vybraných článků z českých médií z roku 2019. Ty byly vybírány na základě klíčových slov muslim, islám, uprchlík a migrant ve čtyřech různých online zpravodajských serverech, konkrétně Aktuálně.cz, iDnes.cz, Extra.cz a Parlamentních listů. Jejich analýza podléhá práci s titulky, textem a okrajově i obrazovým materiálem. Cílem práce je postihnutí obecných znaků, které se v materiálu objevují a současně tendencí, jež k takovému způsobu zobrazování vedou. V neposlední řadě se práce věnuje i srovnání vybraných online serverů.
Representations of Ethnic Minorities in Current Media
Keywords: reprezentace; mediální analýza; etnická menšina; rasismus; stereotyp; muslim; Aktuálně.cz; iDnes.cz; Extra.cz; Parlamentní list; representation; media analysis; ethnic minority; racism; stereotype; Muslim; Aktuálně.cz; iDnes.cz; Extra.cz; Parlamentní listy