Blahoslavovy Vady kazatelů a současné řečnictví - Tomšů, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé bakalářské práce bude analýza humanistického spisu Vady kazatelů Jana Blahoslava a zároveň komparace se současnou řečnickou příručkou, konkrétně knihou Moderní rétorika autorky Aleny Špačkové. Práce bude rovněž věnována období humanismu a renezance jako důležité epochy ve světové kultuře a dále osobnosti Jana Blahoslava jako významného českého představitele této doby. Zaměřím se i na historii a vývoj rétoriky od jejího počátku k dnešku a obsáhleji rozeberu řečnictví doby humanismu ve světě i v Čechách. Bakalářská práce obsahuje i základní fakta o Aleně Špačkové, autorce jedné z porovnávaných knih. Dále rozeberu obě porovnávaná díla, zaměřím se jak na jejich obsahy, tak na styl, členění či jazyk. Hlavním tématem práce pak bude porovnávání obou děl. Budu se zabývat jak komparací charakteru samotných knih, tak i jejich tématice. V závěru své poznatky shrnu.
Blahoslav's Preacher's faults and contemporary rhetorics
Keywords: Jan Blahoslav; Vady kazatelů; řečnictví; rétorika; Jan Blahoslav; Preacher´s faults; rhetoric