Rychlost růstu dominantních rybničních sinic - Syslová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá stanovením růstu sinic z rybníků. Výsledky slouží ke stanovení růstového potenciálu v souvislosti s eutrofizací, tj. zvyšování koncentrací živin ve vodách. V experimentu byly použity kultivované kmeny Cyanobium gracile A1 a Synechocystis sp. PCC7509. Pro stanovení jejich růstu byla využita statická kultivace v kultivačních destičkách s rozdílnými objemy jamek Thermo Scientific NunclonTMDelta Surface 96 Well a Cellstar 48 Well Cell Culture Plate, které byly z první části pokusu vyhodnocené jako nejvhodnější. Sinice byly kultivovány v koncentracích od 0,06 do 30 mg P/l, v Z médiu. K měření růstu byl využit spektrofotometr, nastavený pro měření fluorescence a absorbance při vlnové délce OD750 nm. Při této vlnové délce mají sinice zanedbatelnou absorbci, a proto se pro měření biomasy využil zákal. Z jednotlivých měření se vytvořily růstové křivky, které jsou v práci zobrazeny pomocí grafů. Z výsledků lze říci, že nejvyšší použitá koncentrace, 30 mg P/l, způsobila inhibici růstu. Sinice v prostředí o koncentraci 0,06 mg P mg/l vykazovaly přijatelné růstové hodnoty. Ovšem při koncentraci 0,46 mg P/l, která je dvakrát vyšší než současná koncentrace P v rybníkách, vykazovali sinice mnohem vyššího růstové hodnoty. A dokonce při koncentraci 15 mg P/l dosáhly sinice nejvyšších růstových hodnot. Dá se tedy očekávat, že pokud bude koncentrace P v rybnících stoupat až k hodnotách 15 mg P/l bude v rybníce probíhat rychlý rozvoj sinic. Na závěr experimentu jsem měla měřit růstovou rychlost v gradientu osvětlení, to jsem ale vzhledem k vyhlášení uzavření vysokých škol kvůli viru COVID-19 nemohla uskutečnit.
Growth Rate of Dominant Pond Cyanobacteria
Keywords: absorbance; Cyanobium gracile A1; fosfor; růstová rychlost; OD750; sinice; Synechocystis sp. PCC750; absorbance; cyanobacteria; Cyanobium gracile A1; growth rate; phosphorus; OD750; Synechocystis sp. PCC750