Financování přenesené působnosti obcí v České republice - Čermáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit současný stav vývoje a financování přenesené působnosti obcí v Česká republice. Vývoj financování byl zhodnocen za období 1993 - 2003. Konkrétně byly sledovány daňové, nedaňové a kapitálové příjmy, dotace a běžné a kapitálové výdaje. Pomocí analýzy bylo zjištěno, že celkové příjmy a výdaje ve sledovaném období rostly téměř totožně. Příjmy se zvýšily především díky růstu daňových příjmů a zvýšení dotací. Výdaje se zvýšily v závislosti na růstu cen, ale také v důsledku stále většího rozsahu úkolů, které stát deleguje na obce. Zamýšleného cíle bylo dosaženo použitím analýzy nárokových dotací a analýzy příspěvku na výkon státní správy. Analýza nárokových dotací byla provedena u všech obcí v České republice za období 2001 ? 2010 a dále konkrétně u obcí Jihočeského kraje za období 2003 ? 2010. Pomocí obou analýz bylo zjištěno, že nárokové dotace tvoří podstatný podíl na celkových přijatých dotacích a tento podíl pak roste s rostoucím počtem obyvatelstva. Analýza příspěvku na výkon státní správy byla provedena u všech 623 obcí Jihočeského kraje. Obce byly rozděleny do pěti kategorií a to podle rozsahu přenesené působnosti. Pomocí analýzy příspěvku na výkon státní správy bylo zjištěno, jak se vyvíjela výše příspěvku v jednotlivých letech, co bylo příčinou změn a jaká byla struktura příspěvku na výkon státní správy mezi jednotlivými kategoriemi.
Financing of delegated powers of municipalities in the Czech Republic
Keywords: obec; přenesná působnost; dotace; příspěvek na výkon státní správy; municipality; delegated powers; subsidies; contribution to the state administration