James Madison a vývoj jeho názorů na lidská práva - Osuchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je představit čtvrtého prezidenta Spojených států amerických Jamese Madisona a jeho nejvýznamnější autorský počin The Bill of Rights. Primárním zdrojem mi jsou Listy federalistů, ve kterých sám James Madison zdůrazňuje důležitost ústavy a dále plný text prvních deseti dodatků, které zajištují občanům USA jejich lidská práva. Abychom pochopili smysl ústavy a všech deseti dodatků, je nutné porozumět nejdůležitějším událostem v historii a politice Spojených států amerických, a to již od koloniálního období, až po boj o ratifikaci Listiny práv.
James Madison and the development of his opinions on Human Rights
Keywords: James Madison; Listina práv; Lidská práva; Ústava USA; James Madison; The Bill of Rights; Human Rights; The Constitution