Senzomotorika jako možnost terapie k ovlivnění balančních problémů u seniorů - Prokopová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo sestavení senzomotorického tréninku pro seniory a jeho zařazení do ošetřovatelské praxe o ně. Testovaný soubor tvořilo 5 klientů DD Dobrá Voda, kteří trpěli balančními problémy. Na počátku a konci terapie byli vyšetřeni testem Berg Balance Scale, který nejlépe vypovídá o posturální stabilitě a funkční pohyblivosti pacienta. Z výsledků vyplývá, že u všech klientů došlo k pozitivnímu ovlivnění především HSS a hluboké propriocepce. Zlepšeno bylo celkové držení těla i posturální kontrola.
Sensomotorics as a Possibility of Therapy to Influence Balanced Problems in the Elderly People
Keywords: balanční problémy; senior; senzomotorika; senzomotorická stimulace; Balance Disorders; Elderly People; Senzory-motor Function; Senzory-motor Stimulation