Práce s přehledovými listy učiva českého jazyka pro 5. ročník ZŠ - Ausobská, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá pravopisnou problematikou a využitím přehledových listů učiva českého jazyka pro 5. ročník ZŠ. Práce je rozdělena na tři části. Teoretická část práce obsahuje vymezení učiva v RVP ZV, vymezení pojmu pravopis, význam pravopisu, pravopisné funkce a principy, druhy pravopisných cvičení, jejich klasifikaci a opravy. Součástí teoretické části práce je i pojednání o nových změnách a přístupech v současném pravopisu. Výzkumná část práce obsahuje pilotní ověření přehledových listů učiva českého jazyka 5. ročníku ZŠ a výzkum, který si klade několik otázek. Cílem bylo zjistit postoj žáků k pravopisu, odhalit nejčastější pravopisné chyby u žáků a ověřit, zda nastalo zlepšení v oblasti pravopisu, pokud žák používá přehledové listy učiva českého jazyka pro 5. ročník ZŠ. Praktická část práce obsahuje vytvořené přehledové listy učiva 5. ročníku základní školy.
Task with the overview sheets of Czech language lessons for the 5th grade of elementary school
Keywords: pravopis; pravopisná cvičení; přehledové listy; orthography; types of spelling exercises; overview worksheets