Srovnání úrovně pojistného trhu v ČR a ve vybraných zemích EU - Kablásková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavní cíle Cílem této bakalářské práce bylo srovnání pojistného trhu v ČR a vybraných zemí EU: Rakousko, Belgie, Německo, Francie, Velká Británie, Malta, Nizozemsko, Polsko, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Lucembursko, Švédsko, Řecko a Slovensko. Předmětem srovnání bylo předepsané pojistné (životní a neživotní pojištění), aktiva pojišťoven, počet zaměstnanců a pojišťovacích společností, koncentrace pojistného trhu a míra penetrace. Dalším cílem bylo srovnat produkty investičního životního pojištění vybraných pojišťovacích společností v ČR (Česká pojišťovna, a.s., Generali a.s. a Uniqa a.s.) Výsledek Pro český pojistný trh je důležité zjištění, že celkové předepsané pojistné za životní pojištění je mnohem nižší než ve vyspělých zemích Evropy. Růst předepsaného životního pojištění poukazuje na zdravé ekonomické prostředí. Růst může také odrážet důvěru pojištěných v životní produkty jako investičních produktů na penzi, a mohou být využity i jako alternativní investice v období, kdy je nabízena nízká úroková míra a dobrá míra návratnosti s garancí bezpečnosti uložení kapitálu. Výsledkem této bakalářské práce je návrh nového investičního životního pojištění pro český pojistný trh.
COMPARISON OF THE INSURANCE MARKET IN THE CZECH REPUBLIC AND IN EUROPE
Keywords: pojištění; pojistný trh; investiční životní pojištění; pojišťovací společnosti; insurance; insurance market; investment life insurance; insurance companies