Souvislosti mezi svědomím a utrpením: pokus o základní vyjasnění - Kaliánová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Předložená práce je zaměřená na souvislosti mezi svědomím a utrpením a jejím základním vyjasnění. Který se demonstruje na konkrétním příkladu z českých dějin, na činnosti Charty 77 v souvislosti s odkazem Jana Patočky. Nejprve se v práci osvětlují pojmy z etické oblasti, jako morálka, mravnost, fenomény svědomí a utrpení, etické kategorie dobra a zla. Pak se charakterizuje činnost, smysl Charty 77 jako praktického příkladu práce s morálními aspekty člověka. Hlavním cílem práce bylo nalézt a analyzovat postoj Jana Patočky k svědomí a utrpení, které vyplývá z věrnosti vlastnímu přesvědčení v souvislosti s Chartou 77. V závěru práce je ilustrována důležitost člověka jako lidské bytosti s jejími hodnotami. Zejména v pedagogické praxi. Práce je teoretická a ve své ústřední části vysvětluje stavy svědomí a utrpení ve vztahu k člověku.
The connection between inner conscience and suffering: an attempt at basic clarification.
Keywords: svědomí; etika; morálka; mravnost; duše člověka; utrpení; péče o duši; vzdělání; svoboda; lidská práva; conscience; ethics; morality; morals; human soul; suffering; soul care; education; freedom; human rights