Retenční schopnost krajiny v ČR - historie, současnost, ovlivňující faktory, problémy a možnosti zlepšení. - Macho, Bohumil (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je psána formou literární rešerše a zabývá se retenční schopností krajiny České republiky. Jsou zde popsány faktory ovlivňující tuto schopnost krajiny a jejich následné využití k dosažení pozitivních změn v zadržování vody v krajině. Jednotlivé faktory a opatření jsou porovnávány mezi určitými obdobími minulého století a současností, potažmo budoucností. V poslední kapitole se nachází jevy spojené se špatnou retenční schopností krajiny v důsledku nesprávných, ve většině případů antropogenních, zásahů v krajině. V závěru jsou zhodnoceny realizace veškerých opatření a zásahů z širších úhlů pohledů.
Retention capacity in the Czech Republic - history, present, influencing factors, difficulties and proposals for improvement
Keywords: retence; aumulace; povrchový odtok; infiltrace; intenzita; retention; akumulation; surface runoff; infiltration; intensity