Analýza struktury a vývoje výdajů municipalit v ČR - Štiková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je analýza struktury, výše a vývoje výdajů municipalit v ČR s důrazem na obce Jihočeského kraje za účelem objektivizace místních veřejných výdajů. Analýza byla provedena na reprezentativním vzorku 179 obcí v rámci Jihočeského kraje. Zdrojem dat byly rozpočty obcí v letech 2005 -2007 očištěny o převody vlastním fondům. Reprezentativní vzorek byl rozdělen do sedmi velikostních kategorií dle počtu obyvatel v obci. V praktické části byly pomocí vertikální analýzy vyjádřeny (procentuálně i hodnotově) průměrné roční podíly šesti základních výdajových skupin rozpočtové skladby na celkových běžných výdajích za každou obec reprezentativního vzorku, každou velikostní kategorii a souhrnně za Jihočeský kraj a celou ČR. Dalším krokem byla podrobnější analýza vybraných výdajových skupin (1, 5, 6), oddílů (33, 34), pododdílu (363) a paragrafu (2212) odvětvového třídění rozpočtové skladby prostřednictvím přepočtu na jednotku ukazatele potřeby (např. na 1 obyvatele, hektar výměry, km silnic). Byl stanoven průměrný roční běžný výdaj na skupinu (oddíl, pododdíl, paragraf) rozpočtu připadající na jednotku ukazatele potřeby, a to nejprve samostatně za každou obec a následně pro každou ze sedmi velikostních kategorií. Tentýž postup byl aplikován na souhrnné běžné výdaje za Jihočeský kraj a za celou Českou republiku. V zájmu uceleného řešení problematiky velikosti místních veřejných výdajů byly dále vypočteny odhady fiskální (výdajové) potřeby obcí a indexy fiskální potřeby. Vzájemným porovnáním výsledků byly odhaleny rozdíly ve velikosti místních veřejných výdajů konkrétních obcí, které mohou být důsledkem neefektivního hospodaření a vyžadují proto zvýšenou pozornost a podrobnější analýzu. Diplomová práce poskytuje ucelený přehled struktury, výše a vývoje místních veřejných výdajů obcí Jihočeského kraje a nabízí jak místním správám v kraji, tak široké veřejnosti (prostřednictvím veřejné kontroly) možnosti zvyšování efektivnosti v poskytování místních veřejných statků a služeb.
Analysis of the structure and development of expenditure by municipalities in the Czech Republic
Keywords: fiskální decentralizace; místní veřejné výdaje; fiskální potřeba; Fiscal decentralisation; local public expenditure; fiscal requirements