Konzumerismus jako pedagogický problém - vybrané aspekty - Jelínková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce si klade za cíl nastínění problematiky konzumerismu, vývoje konzumní společnosti a s ní souvisejícího konzumního způsobu života. Dále se pokouší reflektovat problémy s udržením optimální tělesné hmotnosti v důsledku masově rozšířeného konzumního způsobu života se speciálním přihlédnutím k problematice obezity u dětí a mládeže, jež představuje jeden z aktuálních pedagogických problémů. Praktické část práce se zaměřuje na vytvoření metodicko-didaktické přípravy, kterou je možno využít v rámci předmětu výchova k občanství na ZŠ. Teoretické část této práce byla vytvořena na základě následujících metod: odborná heuristika, komparace a kompilace z odborné literatury a z dalších zdrojů, na jejichž základě se autorka pokouší o analýzu dané problematiky. Praktická část práce byla vytvořena s ohledem na oficiální metodické a didaktické principy výuky. Autorka bude následně posuzovat aspekty konzumerismu představující zdravotní riziko v podobě obezity jako pedagogický problém. Praktickou část této bakalářské práce bude možné využít jako doplňující materiál v rámci výuky o problematice konzumerismu v hodinách občanské výchovy na ZŠ.
Consumerism as a pedagogical problem - selected aspects
Keywords: konzumerismus; konzumní životní styl; dětská obezita; obezita jako pedagogický problém; consumerism; consumer lifestyle; childhood obesity; obesity as pedagogical problem