Kronika českobudějovického měšťana Adriana Adalberta Battisty (1463-1656) - Květová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce Kronika českobudějovického měšťana Adriana Adalberta Battisty (1463-1656) se zaměřuje na srovnání Battistovy kroniky s ostatními kronikami českobudějovických měšťanů z období raného novověku. Součástí bakalářské práce je seznam literatury a pramenů a její přílohu tvoří vědecká edice Battistovy kroniky, jmenný a místní rejstřík, ukázky z Battistova rukopisu a přehledné tabulky s uvedením základních informací o kronikách. Práce je rozdělena do tří kapitol. První se zabývá měšťanským kronikářstvím v raném novověku. Ve druhé, kompilativně pojaté, jsou krátce uvedeny všechny českobudějovické měšťanské kroniky raného novověku spolu s charakteristikami jednotlivých kronikářů, přičemž je více prostoru věnováno těm dochovaným. Třetí kapitola se zaměřuje na obsah Battistovy kroniky, rozbor kroniky jako historického pramene a srovnání Battistovy kroniky s ostatními českobudějovickými kronikami. V závěru je naznačena možnost využití Battistova rukopisu pro další studium.
Chronicle of the Citizen Adrian Adalbert Battista (1463-1656)
Keywords: kroniky; kroniky měšťanů; České Budějovice; chronicles; chronicles of citizens; České Budějovice