Stanovení chloridů v biologickém materiálu a jeho význam - Korousová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2020)
U pacientů v kritickém stavu lze očekávat významné změny koncentrace minerálů a acidobazické rovnováhy. Jedním ze stanovovaných analytů jsou chloridy. Ke stanovení koncentrace chloridů v plné krvi i v krevním séru se nejčastěji užívá potenciometrie, tedy chloridová iontově selektivní elektroda. Při stanovení může dojít k ovlivnění jinými látkami přítomnými v krvi; nejvýznamnější je interference hydrogenuhličitanů. Na pracovišti Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni bylo od loňského roku shromážděno 260 vzorků krve pacientů z jednotky intenzivní péče I. interní kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni. Současně používanými metodami pro stanovení chloridů v biologických tekutinách v nich byla změřena koncentrace chloridů. Získané výsledky byly porovnány a vysvětleny možné interference hydrogenuhličitanů u jednotlivých způsobů měření. Za základní metodu byla zvolena coulometrie, kdy hydrogenuhličitany neinterferují. Žádný vliv hydrogenuhličitanů nebyl zjištěn při stanovení chloridů na přístroji ABL835 FLEX (Radiometer), pozitivní interference byla nalezena při měření na přístrojích GEM Premier 4000 (Instrumentation Laboratory) a Cobas 8000 (Roche). Vliv hydrogenuhličitanů však nebyl v žádném případě z hlediska interpretace výsledků klinicky významný.
Determination of chlorides in biological material and its significance
Keywords: chloridy; hydrogenuhličitany; elektrody; coulometrie; přímá potenciometrie; nepřímá potenciometrie; interference; chlorides; bicarbonates; electrodes; coulometry; direct potentiometry; indirect potentiometry; interferences