Možnosti využití zvířat v zoologických zahradách v oblasti zoorehabilitace. - Říhová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Přestože léčebnou sílu zvířat znali lidé již od pradávna, je zoorehabilitace velice mladý obor, který stojí na počátku své existence. Zoorehabilitaci můžeme definovat jako souhrn činností, při kterých se využívá léčebného působení různých druhů zvířat na prožitky a chování člověka. Při dlouhodobém či opakovaném kontaktu se zvířetem byl vysledován a popsán fyziologický, psychologický i sociální pozitivní vliv na člověka. Kontakt se zvířaty může zlepšit celkové zdraví, upravit psychiku a tím i zkvalitnit život. Cílem bakalářské práce bylo zjistit možnosti a způsoby využití zvířat v zoologických zahradách v oblasti zoorehabilitace. Dílčím cílem byla specifikace druhů zvířat, které jsou v rámci zoorehabilitace využívány v programech zoologických zahrad a depistáž programů a aktivit realizovaných v zoologických zahradách v rámci zoorehabilitace. V teoretické části se pozornost zaměřuje nejprve na historii soužití člověka se zvířaty, poté na popsání pozitivního vlivu na vývoj a utváření osobnosti dětí a to dítěte zdravého i dětí s postižením. Dále jsou objasněny pojmy, které se používají v souvislosti se zoorehabilitací. Výstupem empirické části jsou výsledky kvalitativního výzkumu ve kterém byly požity metody CAMI, zúčastněné pozorování, polostandardizovaný rozhovor, sekundární analýza dat a jako doplňující metoda fotodokumentace. Práce by měla sloužit jako vhodný edukační a propagační materiál zoorehabilitace. Dále by měla poskytovat souhrnný přehled možností a aktivit využití zvířat v zoologických zahradách v oblasti zoorehabilitace, který v současné době není žádným způsobem koncepčně sestaven.
Possibilities of using animals in zoos in zoorehabilitation.
Keywords: Kontaktní zvířata; lektoři; účastníci programů; zoorehabilitace; contact animals; lectuers; attendants of programs; zoo-rehabilitation