Stav a role invazního mlže slávičky mnohotvárné (Dreissena polymorpha) ve vodárenské nádrži Želivka - Merzová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce je zaměřena na stav a roli slávičky mnohotvárné (Dreissena polymorpha) ve vodní nádrži Želivka. V její rešeršní části jsou shrnuty základní životní charakteristiky slávičky mnohotvárné a její vliv na vodní ekosystém. Současné poznatky o tomto invazním mlži ukazují, že její přítomnost ve vodní nádrži má jisté výhody, ale i nevýhody. Hlavní výhodou je, že slávička, jako filtrátor, zvyšuje průhlednost vody a poskytuje potravu pro živočichy žijící ve vodním prostředí, nebo v jeho blízkosti. Nevýhody jsou pak především z pohledu ekonomického, kdy slávička ucpává potrubí a tak brání průtoku vody, přichycuje se na signální bóje, rybářské sítě a přichycuje se také na trupy lodí, které mohou být napadeny i zevnitř. V terenní části práce byla vzorkována populace slávičky v různých částech nádrže a byly určovány následující parametry (teplotní a kyslíková stratifikace, pokryvnost sláviček na substrátu, pokryvnost sláviček v závislosti na hloubce a substrátu, délka lastur v závislosti na horizontálním a vertikálním gradientu, filtrační kapacita a objemová rychlost sláviček). Výsledky ukázaly, že na jejich výskyt a velikost lastur má vliv jak horizontální, tak i vertikální gradient. Slávičky se vyskytují nejvíce v hloubce 1-9 m, na skalnatém, či kamenitém substrátu. Největší výskyt byl zjištěn na lokalitě Hráz a Budeč, kde je voda méně eutrofizovaná, než na Zahrádce. Na základě těchto parametrů a literárních údajů byla vypočítána hypotetická filtrační kapacita sláviček a diskutován jejích možný vliv na některé složky ekosystému nádrže.
State and role of invasive zebra mussel (Dreissena polymorpha) in the Želivka Reservoir
Keywords: slávička; filtrace; substrát; hloubka; zebra mussel; filtration; substrate; depth