Vliv vybraných faktorů na průběh porodů a výskyt poporodních poruch u dojného skotu - Černá, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku porodů skotu. Vlastní práce vychází z výsledků sledovaného chovu v období od června 2014 do dubna 2015, kdy byl sledován průběh porodů u plemenic dojného skotu, včetně výskytu porodních komplikací, péče o plemenici a zhodnocení výskytu zdravotních poruch v peripartálním období ve vztahu k tělesné kondici dojnic a délce období stání na sucho. Bylo zjištěno, že plemenice mají velmi dobré podmínky v období stání na sucho. Plemenice mají dostatek kvalitního krmiva, možnost pohybu a pastvy. Nacházejí se nejčastěji v optimální kondici (3-3,5). Průběh porodu byl nejčastěji klasifikován stupněm 1, jako snadný porod. Poporodní poruchy na farmě za sledované období byly vzácné, nejčastěji se vyskytovalo zadržené lůžko.
Influence of selected factors on the incidence of parturition and postpartum disorders in dairy cattle
Keywords: porod; puerperium; tělesná kondice; parturition; puerperium; Body condition scoring