Species diversity of Plagiorchis Lühe, 1899 (Digenea: Plagiorchiidae) in lymnaeid snails from freshwater ecosystems in central Europe revealed by molecules and morphology - Roháčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato studie používá molekulární a morfologické přístupy pro identifikaci morfologicky podobných larválních stádií (cerkárií) druhů Plagiorchis (Digenea: Plagiorchiidae), kteří parazitují plže čeledi Lymnaeidae ve sladkovodních ekosystémech střední Evropy. Pět morfologicky homogenních a geneticky odlišných linií druhů Plagiorchis bylo identifikováno spojením molekulárních dat pro mitochondriální gen cox1 spolu s detailními morfologickými údaji. Fylogenetické a srovnávací sekvenční analýzy využívající částečné 28S rDNA a ITS1-5.8S-ITS2 sekvence umožnily molekulární identifikaci tří druhů (P. elegans, P. maculosus a P. koreanus) prostřednictvím shody sekvencí larválních stádií a dospělců těchto digenetických motolic. Součástí předkládané práce je klíč k identifikaci cerkárií rodu Plagiorchis parazitujících populace plovatkovitých plžů ve střední Evropě.
Species diversity of Plagiorchis Lühe, 1899 (Digenea: Plagiorchiidae) in lymnaeid snails from freshwater ecosystems in central Europe revealed by molecules and morphology
Keywords: Plagiorchis spp.; cerkárie; 28S; cox1; ITS1-5.8S-ITS2; klíč; Lymnaea stagnalis; Radix auricularia; Plagiorchis spp.; cercariae; 28S; cox1; ITS1-5.8S-ITS2; key; Lymnaea stagnalis; Radix auricularia