Duchovní hodnoty společnosti - bohatství volného času - Raveánová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je pojatá celá teoreticky a zabývá se duchovními hodnotami společnosti v souvislosti s volným časem. Představuje duchovní hodnoty, spiritualitu a dimenze volného času a jejich provázanost. Text charakterizuje měnící se pojetí volného času v historicko-antropologické perspektivě a srovnává přítomnost a potřebu duchovních hodnot napříč dějinami západní společnosti. Pomocí odborného materiálu teologického, filozofického, psychologického a historického zkoumám jevy volného času a roli církve. Práce pojednává o způsobech naplnění času ve středověku, novověku a popisuje zvraty moderní doby. Obsahem teoretické práce je zamýšlení se nad proměnami duchovních hodnot a jejich bohatstvím v minulosti a přítomnosti, pojednání patří i duchovním aktivitám v porovnání s ostatními volnočasovými alternativami.
The spiritual values of the society - The wealth of free time
Keywords: Duchovní hodnoty; spiritualita; volný čas; teologická antropologie; vývoj duchovních hodnot; vývoj volnočasového pojetí; volný čas v dějinách; role církve ve středověku; novověku a v postmoderní společnosti; jóga; umění; západní společnost; Spiritual values; spirituality; leisure time; theological anthropology; development of spiritual values; development of the leisure time concept; leisure time in history; role of the church in middle ages; modern times and in postmodern society. Yoga; art; western society.