Uplatňování církevní politiky prostřednictvím státních institucí v letech 1948-1989 - Faber, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma diplomové práce se zabývá uplatňováním státní církevní politiky vůči římskokatolické církvi. První kapitola se zabývá působením státních struktur na církev na celorepublikové úrovni. Ve čtyřech podkapitolách je zachyceno období od roku 1948 až do roku 1989.Druhá kapitola se zabývá již přímo jednotlivými subjekty, které se zúčastňovaly realizace státní církevní politiky v jižních Čechách, jak ze strany státní moci, tak ze strany církve.
Application of Church Policy by Means of State Institutions in the Period 1948 - 1989
Keywords: Státní církevní politika; státní bezpečnost; biskup; kapitulní vikáři; zmocněnci na konzistořích; církevní tajemníci.; state church policy; state security; bishop; chapter vicars; consistory assignees; church secretaries.