Náročnost komunikace sestry s rodinou nemocného - Klímová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat náročnost komunikace sestry s rodinou nemocného na standardním a akutním lůžkovém oddělení. K tomuto cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky: 1. ,,S jakými náročnými situacemi se setkávají sestry v rámci komunikace s rodinou na standardním lůžkovém oddělení?" 2."S jakými náročnými situacemi se setkávají sestry v rámci komunikace s rodinou na lůžkách akutní péče?" Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumného šetření pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny na základě předem připravených otázek se dvěma skupinami sester. Výzkumný soubor tvořilo šest sester pracujících na standardním lůžkovém oddělení a šest sester pracujících na lůžkách akutní péče. Rozhovory byly nahrány prostřednictvím audiozáznamu a následně byly přepsány do písemné podoby. Dále byly výsledky z výzkumného šetření zpracovány metodou kódování pomocí techniky ,,tužka -papír." Výsledky rozhovorů jsou prezentovány prostřednictvím pěti kategorií, členěných na podkategorie. Pro kvalitní spolupráci, jak vyplývá z výzkumu, je klíčová důvěra rodiny pacienta v nemocniční personál. Týká se to jak oddělení akutní péče, tak i oddělení standardní péče, přičemž výsledky výzkumu dokládají, že zapojení rodiny hospitalizovaného pacienta je náročnější na oddělení akutní péče, neboť zde ze strany rodinných příslušníků pacienta dochází ve větší míře k narušování stanoveného režimu oddělení. Konfliktní situace vznikají na obou odděleních z analogických příčin. Ke sporům dochází zejména z nedostatečné informovanosti, nekvalitní komunikace či ze strachu o bezpečí blízkého člověka. S konfrontacemi se pojí také nepříjemné emoce jako bezmoc a stres, jež potvrzuje ošetřující personál z obou zmíněných lůžkových oddělení. Bakalářská práce byla napsána tak, aby umožnila nahlédnout na problematiku náročnosti komunikace sestry s rodinou nemocného. Výsledky bakalářské práce mohou sloužit sestrám, pro které mohou být vodítkem pro efektivní zvládnutí komunikace.
Nursing severity in communication with patient´s family.
Keywords: komunikace; sestra; rodina; communication; nurse; family