Vyhodnocení vztahu stájového mikroklimatu, užitkovosti a úhynu z vybraného chovu prasat - Kopic, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomovou práci tvoří literární přehled specializující se na chov prasat z legislativního, ale také fyzikálního pohledu, na mikroklima stáje s jeho vlivy na užitkovost a zdravotní stav prasat ve výkrmu. V podniku Mavela Dynín a.s. s provozem v Mazelově byly v hale rozdělené na dvě části (u rybníka, u cesty) postupně zjišťovány tyto údaje: koncentrace amoniaku, relativní vlhkost, teplota a jejich vliv na úhyn prasat. Z naměřených údajů byly vypočteny aritmetické průměry koncentrace amoniaku a průtoků vzduchu, které nám stanovily hmotnostní toky znečišťující látky v mg. s-1 dovnitř a ven ze stáje. Ani na jedné straně nebyl překročen emisní limit, který je 3,6 kg NH3 ks-1 rok-1. V prvním zástavu u rybníka byla průměrná teplota 19,2 °C, průměrné vlhkosti 58,5 % a průměrná koncentrace amoniaku byla 3,9337 mg.m-3. Celkový úhyn při těchto podmínkách byl 122 kusů. Na straně u cesty byla průměrná teplota 19,8 °C, průměrná relativní vlhkost 61,3 % a průměrná koncentrace amoniaku 3,4398 mg.m-3. V těchto podmínkách byl zjištěn úhyn 148 kusů prasat. Ve druhém zástavu byla průměrná teplota na straně u rybníka 20,3 °C, průměrná relativní vlhkost 66,88 % a průměrná koncentrace amoniaku byla 3,8057 mg.m-3. Celkový úhyn na straně u rybníka byl 64 kusů prasat. Na straně u cesty byla průměrná teplota 20,9 °C, průměrná relativní vlhkost byla 67,62 % a průměrná koncentrace amoniaku byla 3,3196 mg.m-3. Celkový úhyn na straně u cesty byl 94 kusů prasat. Z výsledků je patrné že prasatům v chovu se daří spíše v letních měsících (druhý zástav) v části u rybníka. Je to nejspíše způsobeno vyšší teplotou okolo 20,5 °C a relativní vlhkostí okolo 67 %. V druhém zástavu je úhyn o 59 % nižší než v podmínkách s nižší teplotou a relativní vlhkostí. Podnik by si z těchto údajů měl odnést, že vlhčí a teplejší prostředí je pro chov prasat příznivější. S respektováním těchto poznatků bude mít více jak o polovinu efektivnější chov. Výrobní měrná emise a koncentrace amoniaku v ovzduší velmi zatěžuje životní prostředí, a proto jsou vydány limitní hodnoty, podle kterých by se měl každý podnik řídit. V případě provozovny v Mazelově nebyly tyto hodnoty překročeny.
Evaluation of the relationship between stable microclimate, performance and mortality from selected pig breeding
Keywords: chov prasat; mikroklima; užitkovost; zdravotní stav; pig breeding; microclimate; efficiency; health condition