Možnosti rozvoje sociálních služeb na Vodňanksu - Nováková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Sociální služby jsou nedílnou součástí sociální ochrany ve společnosti. Lze je vnímat jako formu pomoci, která je poskytována občanům, kteří se ocitnout v tíživé sociální situaci a tuto situaci bez pomoci společnosti nemohou překonat. Sociální služby pomáhají osobám společensky znevýhodněným zlepšit kvalitu života, případně je v maximální míře začlenit do společnosti, ale také chrání společnost před riziky, jejichž nositeli znevýhodněné osoby jsou. Stěžejním dokumentem pro oblast sociálních služeb je v České republice zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v platném znění. Cílem mé práce je shrnout obecné poznatky o problematice sociálních služeb, ale především zjistit, zda jsou poskytované sociální služby ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Vodňany dostatečné, a jaký rozvoj těchto služeb je do budoucna možný. Výsledky výzkumu ukazují, že na Vodňansku jsou dostatečně zajištěny služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ale zcela chybí služba odborného sociálního poradenství ve smyslu občanské poradny či nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a azylové pobytové zařízení. Prakticky lze diplomovou práci využít zejména jako informační materiál pro obyvatele Vodňanska, ať už formou brožur či informačních letáků. Využitelná je podle mého názoru i jako studijní materiál pro studenty středních, vyšších odborných i vysokých škol v rámci vyučování. Může být využita i jako zpětná vazba pro poskytovatele a zadavatele sociálních služeb na Vodňansku.
A Possibility of development of the Vodňany region social service
Keywords: Sociální služby; Sociální pracovník; Příspěvek na péči; Komunitní plánování; Vodňansko; Social services; Social worker; Care allowance; Community planning of social services; Vodňansko