Magický realismus v literatuře - typologie a interpretace (Márquez, Allende, Bulgakov) - Macková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bude typologie magického realismu, a to hlavně ve směru literárním. V rámci teoretické části bude vymezen pojem magický realismus, dále zde budou stanoveny jeho typické znaky a také jeho zařazení do určitého časového období. V teoretické části budou následně představena díla, která jsou v povědomí čtenářů magick-realistická: Sto roků samoty, Dům duchů, Mistr a Markétka, Popraviště, Artefakty a Válka s časem. Část praktická bude orientována na sledování znaků, díky kterým jsou výše zmíněná díla řazena právě k tomuto literárnímu směru. Metodou komparace budou v dílech hledány podobné a rozdílné rysy, a s ohledem k těmto zjištěním, bude v závěru práce objektivní zhodnocení toho, která z těchto děl jsou opravdu magicko-realistická, a která se k magickému realismu přibližují pouze některými prvky.
Magical realism in literature - typology and interpretation (Márquez, Allende, Bulgakov)
Keywords: postmodernismus; magický realismus; znaky magického realismu; komparace; analýza; Latinská Amerika; postmodernism; magical realism; features of magical realism; comparison; analysis; Latin America